Wilson Avenue, Diagnostics Centre

This project was a renovation and expansion to an existing Diagnostic Clinic as our client assumed ownership. The existing clinic was expanded from 930 sq. ft. to 1,580 sq. ft. The project was completed in two phases and it remained occupied throughout the construction period. All patient services had to be maintained during the length of the construction. The diagnostic centre was also upgraded to be handicapped accessible.

Phase One of the construction was the expansion space which provided new entry and reception, waiting room, barrier free washroom, Doctor’s consult room/cardiac stress lab (a new service), change rooms and the upgrade to the X-ray equipment from film to digital technology. Phase two consisted of the reconfiguring of the X-Ray room, constructing three new ultra sound rooms (from one previously), upgrades to the existing washroom, staff servery, washer/dryer closet and LAN room.

Extensive demolition was required to reconfigure the existing space into the new layout. The existing floor finishes from 5 previous installations were removed to return to the slab on grade and porcelain tile was added throughout. The existing dated and mismatched ceiling tile and florescent light fixtures were removed and a new ceiling tile/grid complete with LED pot lights was installed. The entire clinic was removed from the existing base building HVAC radiator system and new Mitsubishi systems were installed complete with evaporators. This allowed for more localized temperature control in patient areas and the ability to adjust for equipment heat sensitivities. Evaporators were mounted in key locations throughout the space.

Due to the successful completion of the initial multiphased project, a second renovation was requested 6 months after the initial project to expand the cardiac services and stress lab. This renovation required a reconfiguration of the reception area, waiting room and existing Doctor’s consult office, to allow for the addition of a second stress room. The scheduling of this renovation was completed around the Doctor’s schedules and was extremely challenging as work had to be done strategically to ensure patient services and safety was maintained.

WCM was contracted to supply all the design and engineering drawings for this project. We also were responsible for coordinating all construction activities with the building owner/landlord to ensure compliance with his design/construction criteria. Full Construction Management services were provided as well including coordinating all equipment suppliers, communications and security installation, server and software setup, etc.

Posted in Commercial.